Legát István kiállítása Koppánymonostoron

kiállítás1 kiállítás2 kiállítás3 kiállítás4 kiállítás5 kiállítás6 kiállítás7 kiállítás8

Augusztus 13-án a koppánymonostori kultúrházban különböző, már-már elfelejtett kézműves mesterségekről szóló (cipész, csizmadia, szíjgyártó, kovács, ács, bádogos, kőműves, teknővájó) kiállítást mutatott be LEGÁT ISTVÁN, helyi (amatőr?) régész saját gyűjteményéből (forrás: Tóth Péter képei alapján).

Ma már sokan nem tudják, hogy a csizmadia és a cipész két külön mesterségnek számított. A csizmadia szó török eredetű, első előfordulása az 1500-as évek végére tehető. Már a török kor előtt is készítettek kifordított varrással lábbeliket, ez a varrástípus egészen a múlt század elejéig jelen volt, sőt a csizmákat szimmetrikus kaptafákra készítették (tehát egylábasok voltak). A XX. század elejétől megjelentek a kaptafamásoló gépek, amelyekkel olcsón és gyorsan lehetett kétlábas kaptafákat előállítani – ettől kezdve a “kétlábas” csizma kezdett elterjedni. A csizmadia klasszikus termékei közé tartozik a ványolt csizma, a parasztcsizma, a lovaglócsizma, a bilgeri csizma és a vadászcsizma. A csizmadia hagyományosan a kész bőrtől kezdi a csizma elkészítését. A felsőrészt és az “alját” egyaránt maga készíti.

Magyarországon valaha az egyik legjellegzetesebb, de mindenképpen az egyik leggyakrabban előforduló szakma a cipész volt. Előfordult, hogy egy faluban több, akár tucatnyi lábbelik készítésével foglalkozó mester dolgozott. A hazai szakemberek igen komoly hírnévre tettek szert a bécsi cipészekkel való vetélkedés közben. Míg a géppel készült cipők előállításához megfelelő a betanított munkások közreműködése, a hagyományos, kézzel készült, varrott, faszeges cipők elkészítéséhez magasan képzett cipész szükséges. Ma már igen kevés cipészműhely létezik, ahol még mindig a régi módszerekkel készítenek lábbeliket (angol-varrott, goiser-varrott, német-varrott, keresztülvarrott, faszeges).

Az igényes gyűjtemény egy része állandó kiállításként megtekinthető a monostori Dózsa György Művelődési Házban, amely folyamatos nyitva tartással továbbra is várja az érdeklődő helyieket egy kis nézelődésre és beszélgetésre.

Komárom, 2016. 08. 17.                                                 Monostori Kulturális Egyesület